Vindruer

Vin er en af verdens ældste kulturplanter og vinfremstilling af druer kan spores helt tilbage til Ægypten 4000 år før Kristus. I de senere år er selv Danmark kommet med på kortet over vin-fremstillende lande.

Heldigvis kan vi også nøjes dyrke og spise de modne druer fra vores haver. Det kræver blot en varm sydvendt væg, et drivhus eller endda kun en varm placering på friland, hvis man vælger den rigtige sort. 

De er nemme at dyrke, men kræver dog en vis portion beskæring for ikke, at komme til at fylde det hele og for at give et stort udbytte. Men arbejdet er det hele værd og flere finder den stille stund med saksen ganske afslappende.

VITIS Groen 3476

'Himrod' er en god gammel kending af spisedruer som man bestemt ikke går fejl af. Kernefri middelstore grønne druer i lange klaser. Søde og velsmagende med fin muskatagtig smag. Kraftig vækst. Velegnet i drivhus hvor den modner i august. Sund og hårdfør.

'Schuyler' hører også til blandt de kendte spisedruer. Store blåduggede druer med mild muskatagtig smag. Meget frugtbar. Kraftig vækst med dekorativt løv. Velegnet på sydmur hvor den modner midt i september og i drivhus hvor den modner først i august. Sund og hårdfør. Kan også bruges til vinproduktion.

'Muscat Bleu' er en schweizisk drue der er velegnet som spisedrue. Store blå druer i løse klaser med sød muskatagtig smag. Kernefattig, ikke kernefri. Dyrkes opad sydmur hvor den modner sidst i september og i drivhus hvor den modner sidst i august. Sund og hårdfør.

'Nero' er en ungarsk sort, der er godkendt til vinfremstilling her i Danmark men den er også velegnet som spisedrue. Store ovale blå druer i store klaser. Midddelkraftig vækst med dekorativt løv og tidligt udspring. Velegnet både på friland hvor den modner slut september, på sydmur og i drivhus. Sund og hårdfør.

'Solaris' er også godkendt til vinfremstilling her i landet hvis man går med en lille vinbonde i maven. Men den kan også spises. Små gul-grønne druer med utrolig sød smag med toner af ananas. Kraftigvoksende vækst. Velegnet på friland hvor den modner omkring 1. oktober, på sydmur og i drivhus hvor den modner i august. Meget sund og hårdfør og kan dyrkers i alle dele af landet.

'Spulga' Svagtvoksende og rigtbærende sort med mange, store rødviolette druer med en sød og behagelig smag. På friland vil den modne i september. Solrig placering i en veldrænet og næringsrig muld. Sund og robust sort, der tåler ned til -25 grader på friland.

'Sukribe' Kraftigvoksende og rigtbærende sort med mange, store grønne druer med en frisk og behagelig smag. På friland vil den modne i september. Solrig placering i en veldrænet og næringsrig muld. Sund og robust sort, der tålerned til -25 grader på friland.

'Zilga' Meget rigtbærende sort, op til 25 kg pr plante, med kraftig vækst. De blå druer har en sød og behagelig smag, der også kan bruges til vinfremstilling. På friland vil den modne i september. Solrig placering i en veldrænet og næringsrig muld. Sund og robust sort, tåler ned til -40 grader på friland.

VITIS 0120

Vin kan blive meget frodig, alt efter hvor flittig man er med saksen.

I video'en viser Marianne hvordan man kan sommerbeskære vin.

Mere viden om vinduens histore og anvendelse finder du bl.a. her på Undervisningsministeriets hjemmeside.



Glemt password?