Sambucus nigra - Grøn spisehyld

Hyldebær busken, som vi alle kender, har i juni måned haft de skønne duftende blomsterklaser og nu er bærrene ved at modnes.
De er en god kilde til bl.a. A-, E- og C-vitaminer. En ting er dog vigtig, man må ikke spise rå hyldebær, så lad være med at putte de rå bær i en smoothie.

En kop varm hyldebærsaft, kogt på de modne bær, er derimod effektiv imod vinterens influenza angreb.
Det er nu saftes skal laves, hvis man vil have hyldebærsaft til vinterens forråd.

 

 

 

Krydret Hyldebærsaft

1 kg hyldebær
1/2 l vand
Saft af 1/2 - 1 citron
Skal af 1/2 citron
350-500 g rørsukker pr. liter siet saft
En stang kanel
2 Stjerneanis
5 Kardemommekapsler
Evt. Atamon

Skyld bærrene og fjern de groveste stilke. Kom bær, vand, citronskal i en gryde. Kog til bærrene er bristet og hæld massen op i en saftpose til afdrypning. Lad alt saften løbe fra, lad det evt. stå natten over. Mål saften og kog den op med krydderierne. Lad saften småkoge lidt til krydderierne har afgivet smag og fisk dem op. Tilsæt sukkeret og kog saften op igen. Tilsæt citronsaft og smag saften til, tilsæt evt. mere sukker/citronsaft. Tag gryden af varmen og tilsæt evt. Atamon.
Saften hældes på skoldede flasker der er skyldet med Atamon eller spiritus. Luk flaskerne med det samme.

Drik saften kold eller varm med evt. mere cirtonsaft og en sjat rom i.

 Tip: Hyldebærsaft kan også bruges til frugtsuppe. Jævn den lidt og server den med fx. sukkerristet havregryn.

Sambucus Flaske Net

Vinter.....! Kom an!

 

 



Glemt password?