Nyudsprungne bregners klare grønne farver er næsten lige så livgivende som nyudsprungne bøgeblade i april. På forunderligste vis folder de sig ud af deres hårde kuglerunde bladrul, og deres lysende grønne farver næsten skriger på opmærksomhed.
Sådan er det også for alm. hjortetunge, Asplenium scolopendrium – selvom den jo ikke helt ligner de ”almindelige” bregner. Dens brede blade fra rosetten leder tankerne hen mod eksotiske planter og underbygger det frodige i en plantning i skovbedet, på altanen, som bunddækkende plante eller sammen med Hosta, bronzeblad og alunrod.
Bregnen er vintergrøn og nem at kende på de let bølgede tungeformede blade. Sporerne sidder som fiskebenslignende striber på bagsiden af bladene. Hen på foråret fornyer bregnen sine blade til helt nye friskgrønne.
Er de ”gamle” blade kedelige og slidte, så kan de med fordel klippes af ved basis af planten.
Alm. hjortetunge er meget dekorativ i skovbedet, i et nordvendt bed eller i en krukke, hvor solen ikke brager ned dagen lang. Den har det bedst i halvskygge eller skygge. Når planten først er godt etableret, så er den forholdsvis tørketålende.
Asplenium scolopendrium = Phyllitis scolopendrium (synonym).