LOG IND

Porse – velsmag på flaske


Pors eller porse er det danske navn på planten Myrica gale. Den løvfældende godt 1 m høje busk er meget smuk og du kender den måske på de velduftende blade? I Danmark vokser porse vildt i Nord-, Vest- og Midtjylland. Man finder den i moser, på heden, langs højmoser, og ved næringsfattige søer og lysåbne birkesumpskove. Den er altså ret glad for at stå relativ fugtigt.

Porse blomstrer allerede fra marts måned. Hanblomsterne er store, mens hunplantens blomster er noget mindre.

Myrica gale vinter.

Grønne aromatiske blade i maj.

Sådan laver du porsesnaps
Har du først fået plantet en pors plante i din have, så kan du nærmest lave snaps på planten året rundt. I vintertiden er det knopperne (især de tykke knopper på hanplanten) som bruges. Resten af året kan du lave snaps på plantens grønne aromatiske blade.
Det bedste tidspunkt at høste blade er i maj – juni, hvor mængden af æteriske olier er høj. Høst bladene om morgenen inden solens stråler ”stjæler” aromaen.
Senere på året kan bladene være lidt slidte, så her kan du fjerne bladene og blot lave snapsen på de nøgne skud, hvor der sidder små knopper.

Trækketid
Snaps på blade bør trække i 1 – 2 uger. Farven udvikler sig fra det grøngule til rødgylden.
Snaps på knopper bør trække i 2 – 4 uger.

Skål!

Vidste du at

  • Porse danner rodknolde, der kan fiksere kvælstof?
  • Porse er tvebo – altså at han- og hunblomster sidder på hver deres plante?
  • I Middelalderen var porse en klassisk smagsgiver til øl?
  • Porse er benyttet medicinsk og mod utøj af forskellig art?

Myrica gale vokser vildt i Danmark.