LOG IND

Presse


Alle tekster og billeder er til frit brug ved omtale af de respektive sorter.

Journalister og bloggere på tur med Morten.

Morten forsøger at svare alle presse-relaterede spørgsmål på email: morten@gcplant.dk, dog kan der i højsæsonen forekomme lange svartider.

Herunder små-artikler om plantesorter vi har eller har haft særlig fokus på. Det kan være nyheder i vores sortiment, eller sorter vi bare synes fortjener ekstra omtale.


Calycanthus ’Aphrodite’®

— kanelbusk med ekstra lang blomstringstid

Leder du efter en nem og frodig busk, der ikke kun ser godt ud, men også overrasker med sin ekstra lange blomstring? Så er Calycanthus ’Aphrodite’® det perfekte valg.

En lang blomstringssæson, der imponerer
Calycanthus ’Aphrodite’® er en nyere sort af kanelbusken, og selvom den velkendte duft af kanel ikke findes i blomsterne, kompenserer den rigeligt med sin unikke skønhed og lange blomstring. Allerede fra juni folder de mørke, dybrøde blomster sig ud og nye blomster dukker op helt ind i september. Forårets blomster springer ud fra knopper dannet året før, mens sensommerens blomster kommer fra indeværende års knopper. 

Ideel til mindre haver
Med sin kompakte størrelse – op til 2 meter i højden og 1,5 meter i bredden – er Calycanthus ’Aphrodite’® særligt velegnet til mindre haver. Den skaber højde i et bed, hvor den kan kombineres med lavere stauder eller bunddækkende planter. For at sikre optimal trivsel, bør busken plantes i fuld sol eller halvskygge, gerne i en humusholdig og veldrænet jord. Husk at vande ekstra i de tørre perioder, især i de første 2-3 år, indtil planten er fuldt etableret.


Sesleria heufleriana Norðîc® ’Overdam Blue’®

— nordisk blåaks

Overdam Planteskole har selekteret denne blåaks for de mere blåduggede blade, der sammenlignet med den alm. Sesleria heufleriana også har lidt bredere blade. Netop det blålige skær gør denne græs interessant sammen med blomstrende planter i et bed eller i en krukke med eks. sommerblomster.
I marts måned ses et væld af de karakteristiske blomsteraks, som blåaks danner. Først er de sorte og senere fremstår de mere cremefarvede. Denne græs er vintergrøn, er fuldt hårdfør, robust og tåler næsten alt.

Poul Petersen udtaler:
”En rigtig god bunddækkende græs, som både tåler sur jord, almindelig jord, fugtig jord, og når den er etableret, så er den også tørketålende. Placeres i sol eller halvskygge”.


Prunus persica ’Ice Peach’

— dværgfersken med intens smag

Det er ikke altid, at nye sorter af frugt vinder på smag, men Prunus persica ’Ice Peach’ kåres som én af de bedste ferskner, når det kommer til aroma og smag. De mellemstore helt lyse ferskner modner på friland fra midten af august, og nogle uger før, når den er plantet i drivhus. Udenpå er frugterne faste og kun let behårede. Frugtkødet er helt lyst, og man tror næppe, at det har så intens en ferskensmag. Selv om frugterne stadig er lidt sprøde og faste, så er smagen eminent og frugtkødet dejligt saftigt. Måske skyldes den intense sødme, at frugtsyreindholdet er forholdsvis lavt?

Dværgfersken ’Ice Peach’ er den første fersken med næsten helt hvid skræl. Planten bliver kun 1,5 – 2 m høj, men vokser med frodige nye grene, hvorpå de mange frugter dannes på sidste års ved. Det er derfor helt i orden at klippe de meterlange skud tilbage til ca. 50 %, når frugterne er høstet. Derved fås en frugtbusk, der kræver lidt mindre plads. Det gælder også, hvis ’Ice Peach’ dyrkes i en stor krukke. Beskær helst efter høst i august – så når planten at afmodne inden vinteren.

Havebloggerens bedømmelse
Den svenske haveblogger Sara Bäckmo har testet ’Ice Peach’ og det er blevet familiens førstevalg af sydfrugter. Hun plantede det lille træ i en plasttunnel og allerede år to kunne de høste 35 frugter på det lille træ, som hun faktisk synes er meget frodigt og robust. Træet overvintrede i den uopvarmede plasttunnel, og hun bedømmer sorten til at være ganske hårdfør.

Selvbestøvende, men…
’Ice Peach’ danner flotte rosahvide blomster i maj. Står planten i drivhus, vil den blomstre tidligere. Selvom ferskner og andre sydfrugter er selvbestøvende, så opnår man kun en god frugtsætning, hvis pollen flyttes fra blomst til blomst. Det kan være svært at opnå en god bestøvning i et drivhus i det tidlige forår. Luk derfor vinduerne op på de gode solrige forårsdage – så kommer bierne på besøg og ordner bestøvningen. Alternativt kan man selv flytte pollen rundt med en lille blød pensel.


Perovskia ’Prime Time’® 

— Russisk Salvie fra Walters Gardens

Perovskia atroplicifolia ’Prime Time’® blomstrer i havens bedste ”sendetid”, når den som én af de første Perovskia danner dunede let purpurfarvede blomsteraks, hvor et væld af blålilla blomster springer ud. Selv når blomstringen aftager, vil aksene stå tilbage med farve og se fantastiske ud langt ind i efteråret og den tidlige vinter.

Ekstra god kvalitet
Robustheden er kendetegnende for ’Prime Time’®. Den er kraftigtvoksende, danner mange oprette stærke grene, og har en god hårdførhed. Russisk salvie er desuden tørketålende, når den er vel etableret. Den klarer en hedebølge med høje temperaturer.
En anden god egenskab handler om vedligeholdelse. Når planten klippes tilbage til 20 cm højde i april, så kræver den kun en smule vedligeholdelsesgødning og vand i tørre perioder. Ingen opbinding eller rensning af visne blomster.

Perovskias mange blomster tiltrækker et væld af svirrefluer og bier, der nyder godt af nektaren. Den noget karakteristiske bladlugt afholder vildt fra at spise af planten.

Udover at se fantastisk ud i et bed – eksempelvis som kantplante, så er ’Prime Time’® oplagt som krukkeplante. Passer fantastisk i sommerhuset ved havet, hvor de gråløvede tørketålende planter gror helt naturligt.


Sedum ’Back in Black’®

— iøjnefaldende japansk stenurt fra Walters Gardens

En helt mørk – næsten sortbladet japansk stenurt. Væksten er opret, men da planten har en stærk forgrening fremstår den som bunddækkende. Den når en højde på ca. 50 cm og bliver lidt bredere.
Stænglerne er tykke og bærer let de tunge blomsterstande, der fra august giver den mørke bund en fin kontrast med rødlige/cremefarvede blomster. Lang blomstringstid ind i efteråret og derefter smukke frøstande.

Placeres i fuld sol i krukker, stenbedet eller som kantplante. Tiltrækker sommerfugle og bier.


Cortaderia selloana ’Patagonia’

— robust pampasgræs

Poul Petersen fra Overdam Planteskole har hjembragt pampasgræssen ’Patagonia’ fra den amerikanske planteskolemand Kurt Bluemel, som har indsamlet denne klon i Patagonien.

Grå aks og tidlig blomstring
Det er især den flotte 120 cm høje tue af blågrønne aks, som gør ’Patagonia’ til en ekstra spændende pampasgræs. I tillæg strækker de 200 cm høje blomsteraks sig over tuen allerede fra august måned, hvilket er længe før mange andre pampasgræs blomstrer. De mange blomsteraks er beige og falmer til cremehvide og er lidt mindre end andre kendte sorter på markedet.

Mere hårdfør og robust
’Patagonia’ pampasgræssen er superrobust, ekstra hårdfør og der skal meget til, før den giver op overfor hårdt vintervejr.
Plantes i sol eller halvskygge og trives godt i de fleste jordtyper.


Allium ’Serendipity’®

— et lykketræf fra Walters Gardens

Sommerprydløg er en elsket og meget populær plante – måske især fordi den tiltrækker store antal sommerfugle og bier.

Allium ’Serendipity’® er fundet som en sport blandt sommerprydløgssorten ’Millenium’®. Navnet ’Serendipity’ betyder lykketræf, et meget passende navn til denne nye sort som man hos Walters Gardens stødte på ved et lykketræf.

Den nye sort af sommerprydløg har de samme gode egenskaber, som ’Millenium’®. Lang blomstringstid, stort antal blomster, der dufter, og så er den både sund og hårdfør. Forskellen ses på bladene, som hos ’Serendipity’® er blågrønne. Planten bliver ca. 40 cm høj og har rosaviolette blomster, der er rigeligt forsynet med nektar, som tiltrækker mange insekter.

Anvendelse
Sommerprydløg er nemme at få stor glæde af. De elsker en solfyldt placering, men trives også i halvskygge. De tåler både at stå i kalkholdig og mere sur jord. Når planten er godt etableret, tåler den en del udtørring.
Det er oplagt at bruge ’Serendipity’® i krukker omkring terrassen og indgangspartiet. Eller plantet i små grupper sammen med prydgræsser, eller blandt sommerens blomstrende stauder.
Blomsterne er desuden velegnet til buketter.


Rubus spectabilis ’Olympic Double’

— en prydbusk

Trods navnet laksebær, så vælges denne smukke prydbusk ikke med høst for øje. De flotte, op til 5 cm store dobbelte rosenformede, blomster står flot i kontrast til plantens mørkegrønne skinnende blade og den flotte brune bark på grenene. Bær ses sjældent.

Allerede i det tidlige forår ses de første blomster, men den primære blomstringsperiode starter først i maj. Busken, som bliver op mod 2 m høj, er fuldt hårdfør og nem at få til at gro. Den trives både i sol og halvskygge og vokser i almindelig veldrænet havejord, men er også velegnet i en stor krukke.

For at sikre god blomstring, så er det en god idé at beskære Rubus spectabilis ’Olympic Double’ hvert år efter blomst-ring. Klip ca. 1/4 af de ældste grene væk ved basis af planten, så vil nye unge blomsterrige grene dannes.

Rubus spectabilis har sin oprindelse i Nordamerika, men ses flere steder vildtvoksende i Danmark.
Arten har enkeltblomstrende pink blomster i det tidlige forår og danner gulorange hindbærlignende spiselige bær i løbet af sommeren.


Rubus ’Benenden’

— “Vild” brombær, en prydbusk

Ingen torne, ingen rodskud og ingen frugt. Rubus ’Benenden’ skal betragtes som en prydbusk, der vokser sig stor og kraftig med lange buede grene, hvorpå de mange hvide blomster pryder planten. En utrolig nem plante til den del af haven, hvor der gerne må vokse lidt kraftige buske. Den er perfekt til haveejeren, der ikke ønsker at bruge så meget tid til at vedligeholde planterne med beskæring og gødning. ’Benenden’ klarer alting selv, og skal kun reduceres i størrelsen, hvis de op til 3 m i højde og bredde bliver for meget.

De hvide tallerkenformede relativt store blomster begynder deres blomstring i foråret og fortsætter henover sommeren. Blomsterne har tydelige fine gule støvdragere og kan desuden anvendes til buketter.
Voksestedet skal være i sol eller halvskygge, og jorden må gerne være fugtighedsholdende, men veldrænet.

Navne
Rubus ’Benenden’ ses ofte beskrevet som Tridel ’Benenden’. Sorten er fremkommet efter en krydsning med Rubus x tridel, som igen er et resultat af en krydsning mellem Rubus deliciosus og Rubus trilobus.

Planten er introduceret af Collingwood ’Cherry’ Ingram (1880 – 1981), som anlagde sin berømte have ved The Grange i Benenden. Han indsamlede planter over hele verden, og Rubus ’Benenden’ er blot én af de planter, som han berigede de europæiske haver med.

Det engelske Horticultural Society har givet Rubus ’Benenden’ den prestigefyldte pris Award og Garden Merit i 1993.


Geranium pratense ’Boom Chocolatta’®

— Mørkløvet engstorkenæb fra Walters Gardens

Den første storkenæb i Walters Gardens sortiment har fået navnet Geranium pratense ’Boom Chocolatta’®. Navnet passer fint til plantens chokoladefarvede blade. En dejlig frodig plante, der hurtigt dækker et pænt areal og når en højde på ca. 50 cm.
Blomstringen starter i juni og varer et par måneder. Herefter kan du glæde dig over det flotte løv.

Engstorkenæb kræver ikke meget for at klare sig. Det er en nøjsom plante, som også vokser i den vilde natur. Denne udvalgte sort kvitterer med ekstra kraftig vækst, når den plantes i næringsrig jord, men er ikke kræsen. Placering i fuld sol eller halvskygge.

Anvendelse
Brug den som høj bunddækkende staude i større flader eller sammen med grønløvede bladplanter, som giver god kontrast. Også god som krukkeplante, hvor den også tåler nogen udtørring, når først den er etableret.

’Boom Chocolatta’® er utrolig frodig, robust og sund. Blomsterne tiltrækker insekter – især bier.


Cornus alba Miracle®

— et broget busket mirakel

Cornus alba Miracle® er en nyhed, som blev introduceret i efteråret 2021. Den har Gunnar Christensens Planteskole selvfølgelig taget med i sortimentet, og trods den korte tid i planteskolen, så er de på planteskolen ret sikre på, at den vil få en plads i haverne.

Sæsoner og farvespil
Den løvfældende busk starter foråret med grønne blade, der har fine smalle hvide tegninger. I takt med at forårets varme vækker planternes tilvækst, toner de hvide farver over i lyserøde nuancer og henover sommeren vil planten være trefarvet – grøn, hvid og lyserød. I sensommeren skifter bladene endnu engang farve og bliver nu mere intense burgunder rosa, som passer godt til årstidens høstfarver.
Den flergrenede busk slutter sæsonens bladfald af med lysende røde grene, der gennem hele vinteren sørger for, at der er året rundt sker små mirakler med Cornus Miracle®.

Stærk og robust
Cornus Miracle® har meget god hårdførhed. Den tåler temperaturer ned til minus 30 grader, og selvom den står vindomsust, vil de kolde vinde ikke skade planten. Du planter den i almindelig veldrænet havejord, og undlader du at beskære planten, så når den en højde på ca. 2 m efter et par år. Ønsker du en lavere busk, så klipper du den blot i den højde, du ønsker. Beskæringen sker bedst inden løvspring i det tidlige forår.
Placér Cornus Miracle® i fuld sol eller halvskygge. Brug den i baggrunden af staudebedet, som klippet busk mellem stauderne i et blandet buskbed, som hæk eller i krukker, som pynter flot op på terrassen.

"Cornus Miracle® ser hos os ud til at være en sund og nem busk, som er oplagt at plante flere steder i haven. Eks. sammen med birk, hvor stamme og grene danner fin kontrast i vinterperioden. Den vil også være oplagt sammen med andre sensommerplanter som alunrod og syrenblomstrende hortensia", siger Morten Sloth fra Gunnar Christensens Planteskole.

Cornus alba Miracle® er forældet af den hollandske planteskole Verpaalen.
Cornus alba hedder på dansk hvid kornel og har sin oprindelse i Sibirien og Korea.


Carex eleta ’Gurre sø’

— ny stiv stargræs fra Overdam

Carex-slægten er stor og der er tale om dekorative og forholdsvis lave græsser, der har mange anvendelsesmuligheder. Nogle har brogede blade eller helt orange blade, andre danner ensfarvede blade i grønne nuancer.

Denne nye sort af stiv stargræs udmærker sig ved at nå en højde på 80 - 90 cm og ved at have en flot opret vaseformet vækstform med særligt dekorative blomsteraks.

Oprindelse
Carex elata ’Gurre sø’ har sin oprindelse ved Gurre sø ved Helsingør, og det er her Poul Petersen fra Overdam Planteskole har fundet den. Stiv stargræs er ofte forbundet med fugtige voksesteder, men ’Gurre sø’ stod på et veldrænet område og fik derfor ekstra opmærksomhed fra græseksperten.

Beskrivelse
Opretvoksende op til 90 cm høj, når blomsteraksene pryder planten i april – maj måned. Bladene er smalle og blågrønne ensfarvede. Bladene står fint det meste af vinteren. Blomsterne er forholdsvis store, sorte og bliver slutteligt brune. I takt med at blomstringen aftager, så vokser bladene op og danner en fin tue.

Voksested
Carex elata ’Gurre sø’ vokser i helt almindelig havejord, og tåler en del udtørring, hvis den først har fået udviklet et godt rodnet. Den blomstrer fint i både sol og halvskygge.

Anvendelse
Først og fremmest så er ’Gurre sø’ en smuk plante, når den står med de dekorative blomsteraks. Den gør sig flot sammen med lave sommerblomster i en krukke, som solitært udplantet græs med bunddækkende stauder eller plantet i mindre grupper.


Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®

— eminent bunddække — en dansk udvælgelse

Denne type af Carex pilosa stargræs har eminente evner som bunddækkende plante. Det opdagede Poul Petersen fra Overdam Planteskole, da han i 1997 fik planter fra København botaniske have.
Især evnen til at tåle lidt mere ekstreme forhold, har den overrasket positivt på. Poul Petersen tror så meget på Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®, at han har fået lagt et beskyttet varemærke på planten.

Oprindelse
Danske botanikere fandt allerede tilbage i 1950’erne interesse for den mørkegrønne, forholdsvis bredbladede, stargræs, som de fandt i de schweiziske alper. En særdeles robust plante, der fortjener stor udbredelse.

Beskrivelse
Når Copenhagen Select® blomstrer i april måned, måler de smalle oprette sorte aks ca. 40 cm. Bladmassen når en højde på ca. 30 cm. De mørkegrønne blade er ca. 40 cm lange og næsten 1 cm brede. Den vokser fra en tue og aksene ligger smukt ned mellem hinanden. Planten spreder sig let med jordstængler og fylder dermed eventuelle ”huller” ud i det helt lave bunddække.

Voksested
Copenhagen Select® er en meget robust og fuldt hårdfør græs, der trives bedst i halvskygge og skygge. Alligevel klarer den sig udmærket i direkte sol, hvor der kun ses få svidninger. Planten tåler tilmed en del rodtryk fra store træer. Når den er vel etableret, klarer den også en del udtørring.

Anvendelse
Først og fremmest som bunddækkende plante og et fint alternativ til efeu og singrøn. Den klarer sig også særdeles godt sammenlignet med Carex ’Ice Dance’ og Luzula sylvatica. Vil også egne sig fint som bund i en krukke med opstammede træer.