LOGGA IN

Kan du knække nødden?


Hasselnødder er noget at det lækreste at kunne høste friske fra busken, men hvordan får du de flotteste nødder?

Den almindelige hasselbusk, Corylus avellana, bruges til levende hegn. En dejlig busk, der flittigt sender meterhøje skud op fra basis af planten. Udover at være leveringsdygtig til gode snobrødspinde, så er den almindelige hasselbusk også leveringsdygtig af nødder. Dog er der stor forskel på, hvor mange hasselnødder busken giver, og generelt er nødderne ikke så store. Den almindelige hassel har både rakler (hanblomster) og hunblomster, og planten bestøves af vinden. Haslen er udpræget fremmedbefrugter, så du skal altid plante mindst to hasler for at få nødder på busken.

Rakler på hasselbusken varsler forår.

Sorter af storfrugtede hasler

For at imødekomme behovet for at kunne høste store og lækre hasselnødder, har man krydset sig frem til nogle velegnede sorter:

'Barcelona Eckige', brune buttede hasselnødder kan høstes fra september - oktober. 

'Cosford', modner sidst i september og har store aflange tyndskallede nødder.

'Halleske Kæmpe', store aflange tyndskallede nødder, som modner fra slutningen af september.

'Rød Zellernød', modner fra slutningen af september og ind i oktober måned. Store runde lidt aflange nødder. ’Rød Zellernød’ har purpurfarvede blade.

'Wunder Aus Bollweiler', lækre store runde nødder, som modner fra slutningen af september.

Som hos den almindelige hassel, så foregår bestøvningen på sorterne af de storfrugtede hasler også fra hanrakler til hunblomster, men du skal også her plante mindst to forskellige buske. Den almindelige hassel kan bruges, så hvis du allerede har den i haven, så vil du have bestøvningen af din storfrugtede hasselbusk på plads.

Høsttidspunkt

Hasselnødder sidder fast i en hase på busken. Når nødden løsner sig i hasen, så er den klar til høst. Friskhøstede hasselnødder er helt saftige og særlig velsmagende, men du kan med fordel gemme nogle af nødderne til vinteren. Da skallen på nødderne er meget hårde, er der ingen risiko for, at der dannes råd, som kan være et problem med valnødder. Er der ikke fare for frost, kan de fint opbevares under udhæng eller i carporten.
Kom nødderne i luftige net (evt. aflagte nylonstrømper) eller læg dem i kasser, hvor overfladen holdes tør. Opbevares frostfrit.

Høstklar.

Modne hasselnødder.

Orm

Oplever du at nødderne tidligt falder ned af sig selv, så kan det være nøddesnudebillens larve der er på spil. Larven æder sig stor og stærk og det tvangsmodner nødderne, der falder til jorden.
Allerede i foråret lægger den voksne nøddesnudebille sine æg i de spæde nødder. Når de fede velnærede larver forlader nødderne, kravler de ned i jorden under buskene. Her gemmer de sig i flere år. Når de er klar til at forpuppe sig, udvikler de voksne snudebiller sig og lægger herefter nye æg i busken.
Høns under hasselbuske er et godt valg. Hønsene holder mængden af larver i skak, og har du ikke høns, så kan du kultivere jorden ned i ca. 5 cm dybde – det forstyrrer larverne.

Høns under nøddebuske kan holde ormeangreb nede.

Troldhassel

De karakteristiske snoede grene på troldhassel er meget dekorative, og har du brug for at klippe grene til dekorationer, så er troldhaslen eminent. Du skal ikke vælge en troldhassel, hvis du ønsker at høste hasselnødder – her er mængden af hasselnødder meget begrænset.

Dekorative troldhassel i vinterklæder.