Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Tornfri japansk kvæde


Chaenomeles japonica ’Darius’® er resultatet af et mangeårigt forædlingsprogram, som svenske og lettiske forædlere i samarbejde har udvalgt, afprøvet og nyhedsbeskyttet. I modsætning til de traditionelle japanske kvæder, giver ’Darius®’ et stort udbytte af de spiselige frugter. 
Bemærk: Har du blot een 'Darius' i din have, vil udbyttet kun blive ca. 10%, i forhold til, hvis du har en anden Chaenomeles japonica til at sikre god bestøvning.

Prydbusk med stor nytteværdi
Japanske kvæder er først og fremmest plantet, fordi deres store farvestrålende blomster pryder haven i foråret. Buskene er sunde, stabile og nemme at få til at gro på de fleste voksesteder. Pasningen er minimal, og hver sensommer danner buskene nogle få runde dekorative frugter, som især havens fugle nyder godt af.
Chaenomeles japonica er meget hårdføre buske, og frugterne har et stort indhold af især C-vitamin og phenoler. Derfor var det oplagt at forædle på buskene, så de foruden at have en god prydværdi, også ville være i stand til at producere større mængder anvendelig frugt.

Lang rejse
Efter mange års hybridisering (programmet startede tilbage i 1998), blev den første sort præsenteret i 2012, og først i 2018 fik man udvalgt den tornløse sort ’Darius®’, som vi har valgt at tage med i vores frugtbuskeprogram.
De mange års afprøvninger af sorten viser, at en enkelt busk kan udvikle op mod 10 kg frugt. Frugterne, som modner fra start til midt september, er gule og vejer ca. 40 - 50g hver. De er kuglerunde og sætter man tænderne i, er de hvinende sure.

Chaenomeles japonica ’DARIUS’®

Chaenomeles japonica ’DARIUS’®

Hvad kan man så bruge dem til?
Kvæder fra kvædetræet Cydonia oblonga kan man heller ikke sætte tænderne i. De er hårde og ligeledes særdeles sure. Alligevel er kvæderne en skattet spise, når de er blevet kogt, moset eller siet og tilberedt som kvædemarmelade, kvædegelé, kvædesirup eller kvædebrød.
Kvæderne fra busken Chaenomeles japnonica ’Darius®’ kan på samme måde forarbejdes til marmelade, gelé, sirup eller kvædebrød. Frugterne er noget mindre, men det fiberrige frugtkød, den krydrede smag og det store syreindhold kan anvendes til spændende retter i køkkenet. Prøv bl.a. at tilsætte kvæde til desserter, hvor æble er en ingrediens. Kvæde og æble går rigtig godt sammen.