LOG IND

Hosta


Hosta, eller funkie, som den hedder på dansk, er en nem og nøjsom tueformet staude, der kan bruges i hele haven. De fleste sorter er gode i buketter.

Når de nye skud titter frem, som små raketter, er det svært at forestille sig, den frodighed, der kommer senere på året.

Spis din hosta 

Du kan sagtens spise hosta. De udfoldede blade kan gøre det ud for en engangstallerken til et måltid i det grønne, og lige nu er det en delikatesse at høste ”cigarer” og tilberede dem til aftensmåltidet. 

Sådan gør du:
1. høst de nye skud inden de ruller bladene ud
2. fjern kun nogle få skud fra hver plante, så den ikke går ud
3. blanchér skuddene i en gryde med kogende vand i ca. 2 – 3 min.
4. hæld koldt vand over skuddene
5. kom skuddene i en pose som lægges i fryseren til senere brug, eller vend dem på en varm pande med smør/olie, salt, peber og citronsaft.

Ligeledes kan blomsterne kan også bruges i salater eller som pynt ovenpå mad. 

Hosta findes i mange former;

Der er Hosta, der giver rolige grønne pletter i et staudebed.

Der er Hosta, der lyser op i havens mørke hjørner, med sine hvid-brogede blade.

Der er Hosta, der fremhæver farverne i stauder, græsser og andre naboplanter med sig brogede blade.

Der er Hosta, som er små, tætte tuer, der velegnede i det japanske anlæg og mellem små stauder.

Der er Hosta, der let får 60 cm høje tuer og Hosta, hvor tuen kun er 15 cm.

Og så er der Hosta, med røde stængler.